Veel gestelde vragen
Een vakantiewoning kopen is een zwaarwegende beslissing. Sterker nog, vaak is het, na de aankoop van uw reguliere huis, het belangrijkste financiële besluit uit uw leven. Wij begrijpen het dan ook volkomen dat u eerst enkele vragen beantwoord wilt zien voordat u contact met ons opneemt. Wij hebben voor u hieronder de meest gestelde vragen beantwoord.
Mag ik er permanent wonen?
U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. De gemeente waar het park is gelegen bepaalt dit. Gemeenten moeten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen. In het bestemmingsplan staat welke bestemming een gebouw heeft.
Kan ik voor de aankoop van een vakantiewoning een financiering aanvragen?
Ja, dat is mogelijk maar houd er rekening mee dat u minimaal 30% tot 40% eigen vermogen moet meenemen om de hypotheekaanvraag te laten slagen. Wij kunnen u overigens wel helpen aan een partij met een goed financieel netwerk om u hierbij bij te staan. Voorwaarde bij dit alles is wel dat de kavel in eigendom (of erfpacht) is. Bij huurkavels is financiering met behulp van een hypotheek meestal niet mogelijk.
Zijn honden / huisdieren toegestaan op het park?
Dit hangt af van de locatie: het reglement hiervoor verschilt per vakantieparkaanbieder.
Wat is het verschil in huurkavel, koopkavel of erfpacht?
Bij een huurkavel koopt u de recreatiewoning en huurt u de grond. Bij een koopkavel koopt u zowel de verblijfsaccommodatie als de grond. Erfpacht van de grond (kavel) zit tussen een koop- en huurkavel in. Bij erfpacht blijft de kavel op de lange termijn eigendom van de gemeente, parkeigenaar of soms ook andere een organisatie zoals Staatsbosbeheer. U verwerft een soort tijdelijk eigendomsrecht, eigendom met een einddatum zogezegd.
Mag ik het chalet verhuren?
In verreweg de meeste gevallen is dit mogelijk, de verhuur moet dan wel via het vakantiepark lopen. Op kleinere vakantieparken/campings is het niet altijd toegestaan.
Kunt u mij de brochure toesturen?
Uiteraard sturen wij, indien aanwezig, u een brochure over het park toe. Om u altijd zo goed mogelijk te informeren streven wij na om zoveel mogelijk informatie op onze site te vermelden. Een online brochure per object wordt nog aan gewerkt.
Mag ik een hoge heg als erfscheiding plaatsen?
Dit is afhankelijk van de regels van het desbetreffende park. U doet er sowieso goed aan, ook als het volgens het parkreglement wel mogelijk is, hierover in overleg te treden met de parkeigenaar dan wel parkmanager.
Wat is het rendement van de verhuur?
Hier kan geen gemene deler op los worden gelaten. Het rendement van de verhuur hangt heel erg af van de locatie, het type vakantiewoning, het faciliteitenniveau op het park etcetera.
Wat betekent kosten koper?
Kosten koper zijn de kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden. De kosten koper bestaan officieel uit overdrachtsbelasting en notariskosten voor de eigendomsakte.
Hoeveel is de overdrachtsbelasting?
Voor vakantiewoningen geldt -net als voor bedrijfspanden, woningen voor de verhuur en andere onroerende zaken waarin je niet zelf voor langere tijd gaat wonen - sinds 1 januari 2021 een verhoogd percentage, namelijk 10,4%.
Is het onroerend of roerend goed?
Een vakantiewoning en bijbehorende grond valt op sommige parken onder onroerend goed en sommige parken op roerend goed. Onroerend goed is een goed dat niet verplaatsbaar is: grond en alles wat duurzaam met de grond verenigd is. Dit zijn bijvoorbeeld nog niet gewonnen delfstoffen, beplantingen én gebouwen zoals vakantiewoningen. Op parken waar wel de vakantiewoning en niet de grond gekocht kan worden, valt het bezit onder roerende goederen.
Moet ik een verzekering voor het object afsluiten?
Ja, sterker nog: dit is het eerste wat u moet doen na de aankoop zodat de vakantiewoning gedekt is tegen bijvoorbeeld brand- en waterschade.
Is het park het hele jaar open?
Dit is geheel afhankelijk van de eigenaar van het vakantiepark. Omdat de populariteit van vakantieparken zowel onder Nederlanders als buitenlanders toeneemt, zijn wel steeds meer parken jaarrond geopend.
Mag ik de kavel waar mijn chalet op staat onbeperkt verhuren? Kan de huur worden opgezegd?
Onbeperkt huren betekent in de praktijk er permanent wonen. Of dit mag hangt ten eerste af van de beleidsregels van de gemeente waar het park is gelegen. Daarnaast is het de vraag of de eigenaar van het vakantiepark langhuur toestaat. De huur opzeggen kan natuurlijk altijd, al dan niet met een bepaalde opzegtermijn. Dat laatste is weer afhankelijk van de huurtermijn die u met de parkeigenaar hebt afgesproken.
Meestal wordt, wanneer u een kavel huurt, gewerkt met jaarcontracten. In de praktijk werkt het meestal zo dat het jaarcontract stilzwijgend wordt verlengd met inflatiecorrectie. Bij een wijziging van het gemeentelijke bestemmingsplan kan het zo zijn dat het vakantiepark wordt heringericht. Het huurcontract wordt dan in de meeste gevallen niet verlengd. Een eigenaar van een vakantiewoning staat dan voor de keus om zijn oude verblijfsaccommodatie te verkopen en nieuw aan te kopen of te vertrekken.
Kan het park mij verplichten het chalet weg te halen?
Ja, dat kan wanneer u niet de grond gekocht heeft waarop uw chalet rust. Daarom is ons advies, wanneer de parkeigenaar hiervoor openstaat, om niet alleen de recreatiewoning maar ook de kavel te kopen. U hebt echter niet altijd de keuze, want niet alle parken hebben koopkavels.