Aankooptips

Waar moet u op letten bij het kopen van een vakantiewoning? Dit zijn de belangrijkste punten van aandacht

Wij begrijpen dat het kopen van een vakantiewoning geen alledaagse beslissing is. Sterker nog, het is na de aankoop van uw reguliere woning waarschijnlijk het meest bepalende financiële besluit van uw leven. Dat vereist een gedegen voorbereiding voordat u de handtekening op een koopcontract zet. Wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten? Uwtweedehuismakelaar heeft ze voor u verzameld.

 1. Ga in zee met een partij in vakantieparken dat slagkracht, visie en veel ervaring heeft. Kies kortom, voor een bekende naam met de middelen om het vakantiepark en daarmee indirect uw bezit onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Dat vergroot de kans aanzienlijk ten eerste dat het park goed wordt onderhouden voor de verhuur; de eigenaar van het park gaat tenslotte geen verouderde locatie promoten. Dit is in het belang van zowel diegenen die een vakantiewoning voor eigen gebruik kopen als zij die investeren in een recreatieobject met het oog op de verhuurinkomsten. Ten tweede betekent reclame op grote schaal dat er over het algemeen ook meer vakantiegasten komen en dat stuwt voor hen die kopen uit het oogpunt van commerciële verhuur de verhuurinkomsten.

  Dat een vakantieparkeigenaar een visie heeft is ook belangrijk, dat kan namelijk een publiek voor de lange termijn binden. Oftewel: huurgasten keren regelmatig terug op een park omdat ‘de sfeer’ hen aanspreekt. Het derde punt, ervaring, spreekt voor zich. Een ervaren vakantieparkaanbieder kent de valkuilen in de markt, weet hoe zijn product in de spreekwoordelijke etalage moet zetten.

  Deze drietrapsraket biedt geen waterdichte zekerheid op een succesvolle samenwerking tussen u en het vakantiepark waar uw vakantiewoning staat, maar het scheelt niet veel. In wezen is er geen groot verschil met het dagelijks leven. Voor uw boodschappen, de inrichting van uw huis of het kopen van uw auto heeft u veel meer kans op kwaliteit wanneer u kiest voor een A-merk in plaats van een onbekende partij op de markt. 
 1. Locatie, locatie en nog eens locatie. De plek waar een vakantiepark gelegen is, is de belangrijkste afweging die u moet maken. Dit geldt zowel bij eigen gebruik als bij commerciële verhuur. De locatie wordt namelijk zowel binnen familiekringen als in de verhuur als het belangrijkste aspect gezien of men wel of geen plezier beleeft aan een vakantie. Toplocaties zijn vakantieparken die aan het water, dicht bij het bos of bij anderszins onderscheidende natuur zijn gelegen. Daarnaast mogen ze ook niet te ver van het comfort van stedelijke voorzieningen gesitueerd zijn.

 2. Wat is er te doen op het park zelf. Rust en ruimte? Ja dat zoekt men ook tijdens vakanties, maar dan vooral in de eigen omgeving in en rondom de vakantiewoning. Tegenwoordig is buiten dat beleving hét woord dat telt tijdens vakanties. Dat houdt in dat vakantieparken moeten beschikken over uitgebreide horeca: van een restaurant tot een loungeruimte en van een bruin café tot een luxe snackbar annex ijssalon. Ook een zwembad en/of ligging aan groot water zoals een rivier, meer of zee wordt alsmaar meer van importantie, want waterbeleving is anno 2022 een synoniem voor familiepret. Tenslotte maken andere sport- en spelvoorzieningen, zoals indoor en outdoor speeltuinen, (multifunctionele) sportvelden en andere sport- en spelvoorzieningen het aanzien en daarmee de waardering van een vakantiepark af.

 3. Deskundigheid op fiscaal- en verzekeringsgebied is een vereiste.Wij begrijpen dat dit niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is, maar het is ons dringende advies deze kennis dan in te huren. Wie een vakantiehuis koopt, gaat fiscale verplichtingen aan, maar geniet ook fiscale voordelen zoals de btw-teruggave, de omzetgerelateerde vrijstelling van omzetbelasting (OVOB), de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de investeringsaftrek, de herinvesteringsreserve en de mogelijkheden die de belastingdienst geeft om delen van de winst uit uw investering onbelast aan uw oudedagsreserve toe te voegen. Het behoeft verder geen toelichting dat uw aankoop goed verzekerd moet zijn. 

 4. Wat voegt het kopen van een vakantiehuis toe aan uw persoonlijke situatie?
  1. Verdienmodel op verhuurinkomsten
  2. De optie om de grond erbij te kopen in de wetenschap dat dit altijd een waardevaste investering is.
  3. Gebruik maken van KOR-regeling tot en met 2019 met een na-ijlend effect en de OVOB sinds 2020.
  4. Voor wat verhuur en klein onderhoud geldt dat u over het algemeen hierin ontzorgd wordt door de eigenaar van het vakantiepark. Dit heeft als voordeel, ten opzichte van de verhuur van een reguliere woning, dat je er nauwelijks omkijken naar hebt. 

 5. Valkuilen waarop u moet letten bij de aanschaf van een vakantiewoning
  1. De fiscale positie/terugvraagmogelijkheden bij de aankoop van een vakantiewoning, zoals wanneer u wel of geen btw kunt terugvragen.
  2. Onderhoud en innovatie (dit omvat tevens tijdige inruil omdat verblijftrends wijzigen) van een vakantiewoning. Dit houdt in dat in de loop der jaren over het algemeen de kosten oplopen. 
  3. Wij adviseren niet alleen de vakantiewoning maar ook de kavel (lees grond) aan te schaffen. Reden is dat u anders een kwetsbare juridische positie hebt wanneer zich een nieuwe parkeigenaar met een nieuwe visie aandient. 
  4. Permanent bewonen mag over het algemeen niet, maar er zijn uitzonderingen (persoonlijke uitsterfregelingen bijvoorbeeld waardoor je er mag wonen maar niet mag doorverkopen aan derden. Ook erfgenamen hebben geen rechten op het vakantiehuis).